Pages

Google+ Followers

Tuesday, 30 July 2013

RECALL PERISTIWA PENTING

Sejak Julai 2012 sampai sekarang 31 Julai 2013,setahun dah x update blog ni dgn kisah2 diri sndr..haha,pemalas yg teramat sgt nk menaip panjang2.skang ni br teringat nk citer pasal pengalaman ngandung dan bersalin ank pertama ni.bkn pe,cme untuk panduan diri sndr if ada rezki lg pd mse akn dtg..tkot lupa plak tanda2 org ngandung ni.
Bulan Oct 2012,aku perasan ada kelainan pada dri aku n husband.dgn husband pn slalu je gduh..dua2 ati panas je sejak akhir2 ni..tp msih wt x kisah sb fikir 'biasa la,br2 khwn,br nk knal dri sbnr msing2.mmg byk yg x kena kn?hahahahaha...sampai la mse ry aji,period ak cm pelik.mse 2 blk kg perak,jumpa atuk n opah sebelah suami.atuk n opah mertua ak ni blh ubatkan org..so,ak amik kesempatan la tnya kt nenek mse tlong dia msk2 kt dapur..'opah,sy ni slalu senggugut,bln ni darah cm x lancar la'..pas dgr mslh ak 2,opah sarankan minum air tebu or air kelapa untuk cuci dalaman katanya..ak igt,blk kl nnt la br nk bli air tebu..sedap gak mnum time panas2 ni..2 ari gak ktorg dok kg 2..
Blk je kl rse nk test UPT..ak bli 3 set terus sb mls nk g bli lg if -ve lg kali ni..maklumla,dh 3 bln menunggu n tiap2 bln beli  1 UPT set tu n tiap2 bln result -ve..kali ni ati x mengharap sgt n sebenarnya 2 minggu sblm 2 ak br je cek,still -ve.mmg hampa n siap ckp tukang urut ak 2 tipu.dia yg beriye-iye kata dh lekat,ada ketulan la apa la..so ni kira sje2 je la 'buang duit' beli upt set ni.
So keesokan arinya,subuh2 senyap2 bwk 1 set upt g blik air..knonnya xnk la encik husband tau..kih3.pas cek,trus naik 2 line,rse cm x pcy je.trus la tnjuk kt husband.trus dia senyum n peluk aku n ajk ak slt subuh sme2 n wt sujud syukur..Alhamdulillah.dh sampai rezeki kami..mjur ak x g minum air tebu awl2.klu x,x tau la pe jd kn.....
So ada lg 2 UPT set tersimpan dlm laci..hahahah,nk wt pe plak 2????pg 2 gak ak g klinik swasta utk wt pengesahan..Alhamdulillah,dh sebulan rupanya..Mse 2 mmg xde la morning sickness bagai..sihat je.
Cukup 8 minggu br g wt buku pink kt kkia.stat 10 minggu,HAMBIK KAU ari2 krja muntah je.pas mkn je muntah,mnum susu pn muntah,.tp x lama.minggu ke 14,kurang sket mabuk2 tu,pe yg dimasak sndr ak blh mkn,tp klu mknan kedai mmg muntah blk wlu pn mkanan 2 la yg ak idam2 kn.bau makanan kedai pn cukup meloyakan.hahaha,jimat la ngandung ank cm ni..nasi ak x minat sgt..rasa seronok nk mkn buah2 je.sampai husband ckp nk wt stor buah2an kt uma..hehehe.
Masuk 4 bln,dh xde mabuk2..cme sesekali je muntah2 klu perut msuk angin sampai la bln ke7.stat muntah2 blk.time ni mmg dh stat skip2 minum susu n vitamin 3 serangkai kkia 2..minggu nk g klinik br ak mkn.haha.sb time ni,bl mnum susu n mkn vitamin2 tu,tkak loya..malas la ak nk g muntah..dh stat penat2 kn..wt krja sket pn dh pnt wlu pn mse 2 ati bunga2 tnm pokok ati2 n lidah buaya..mata selalu mengerling pkok bila lalu kt nursery..survey pkok bunga ros..
Alhamdulillah,sepanjang ngandung ni ak n bby sihat.xde masalah wlu pn berat prnh naik 3kg dlm mse sebulan n dipaksa mnum air gula yg sgt sedap 2..oh ye,msuk bln ke-4 ak dh scan jantina bby..boy katanya.ak enjoy je time preg ni wlu pn sakit2,penat n ssh nk tdo+terpaksa menerima khabar sedih pemergian arwah ayah tersayang pd akhir bln ke 3 kehamilan aku.Al-fatihah utk arwah ayh Husain bin md Said dan arwah ibu Maimunah Yahya yg lebih awl meninggalkan kami.Smoga mereka ditempatkan dalam kalangan org yg beriman dan beramal soleh



3 comments:

  1. sedap ke minum gula tu?? dlu kte mnum gula steady kan jela..padahal manis gila. he mane gambar baby? nanti update la gba bby.hehe msti comel mcm mak nye.

    ReplyDelete
  2. sdp klu tmbh sunquick.hik3.gmbr bby?next post ye... bby mmg comel,mak dia x comel dh..hehe.

    ReplyDelete
  3. Haha gba kawen sekali ye. ;)

    ReplyDelete