Pages

Google+ Followers

Sunday, 8 September 2013

SENAMAN UNTUK IBU SELEPAS BERSALIN

Amatlah penting bagi wanita-wanita yang lepas bersalin menjaga kesihatan fizikal supaya sihat seperti biasa. Oleh itu, masa rehat yang cukup dan membuat senaman mudah yang sederhana bagi membantu memulihkan kesihatan adalah dicadangkan. Elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat sekurang-kurangnya sebulan selepas bersalin. Perhubungan seks tidaklah digalakkan sehingga en am minggu selepas bersalin.
Berikut adalah cara senaman mudah yang dicadangkan kepada wanitawanita yang fepas bersalin.
Setiap dua minggu, anda boleh menambahkan 8 kali ulangan kepada setiap senaman.
A.
Berdiri dengan kaki direnggangkan selebar bahu, lutut dibengkokkan, pinggang dinipiskan dan perut ditegangkan. Sama paras dengan bahu, bengkokkan tangan di siku dengan jari-jari menunjuk ke arah siling. Pusingkan badan ke kanan dan ke kiri. Pastikan kepala dan pinggang sentiasa menghala ke hadapan. Lakukan sebanyak 2 senaman. Setiap satu senaman 8 kali.
B.
Berdiri seperti dalam senaman A. Angkat tangan kanan ke atas kepala dengan telapak tangan menghala ke siling dan telapak tangan kiri menghala ke lantai. Tegangkan sedikit demi sedikit Lakukan berganti-ganti dengan tangan kanan dan kiri sebanyak 8 kali satu senaman.
C.
Berbaring dengan bahagian belakang rapat ke lantai, lutut dibengkokkan dan kaki direnggangkan. Pegang tengkok dengan kedua tangan supaya siku menghala ke dinding. Pandang ke arah siling, hem bus nafas keluar dan angkat kepala dan bahu ke arah siling menggunakan otot perut. Turunkan kepala dan bahu ke lanlai dan tarik nafas. Laku.kan 4 senaman, 8 kali berturut-turut.
D.
Baring dengan bahagian belakang rapat ke lanlai. Letakkan buku lali kiri di atas lulul kanan yang telah dibengkokkan’. Pegang lengkok dengan kedua belah langan. Hembus nafas keluar semasa mengangkat dan memusingkan siku kanan ke arah lulul kiri. Paslikan siku kiri rapal dengan lanlai semasa siku kanan diangkat. Lakukan 2 senaman berganti-ganli dengan siku kiri dan kanan sebanyak 8 kali.
E.
Baring dengan belakang rapal ke lanlai. Rapalkan IUlut, bengkokkan pinggang dan lulut supaya bel is selari dengan siling. Luruskan tangan dengan lelapak langan mencecah lanlai di bawah punggung. Hembus nafas keluar semasa merapalkan lulul ke dada dan dalam masa yang sam a angkal punggung dari lanlai. Turunkan lutut serta punggung dan larik nafas. Lakukan 4 senaman 8 kali berturutturut.
F.
Berbaring mengiring dengan berbantalkan lengan kiri. Bengkokkan lutut sebanyak 45° Oengan perlahan angkat betis kanan setinggi paras pinggang. Kemudian turunkan. Punggung mestilah sentiasa tegak. Lakukan 2 senaman 8 kali untuk betis kiri dan kanan.
G.
Baring mengiring dan kepala disandarkan pada telapak tangan, luruskan betis kiri dan kaki dibengkokkan. Bengkokkan kaki kanan dan letakkan lutut di lantai di hadapan betis kiri. Dengan memastikan ping gang tegak, angkat kaki kiri ke arah siling dan kemudian turunkan. Ubah pembaringan, kali ini betis kanan pula yang diangkat, lakukan 8 kali dengan telapak kaki ditegangkan dan 8 kali dengan telapak kaki diluruskan.
H.
Dalam keadaan sujud tetapi dahi tidak mencecah lantai dan bahagian belakang diselarikan dengan lantai, luruskan satu betis ke belakang dengan telapak kaki ditegangkan. Angkat kaki perlahan-Iahan ke arah siling. Lakukan dua kali untuk setiap betis (tanpa gambar) di dalam keadaan yang sama, tendangkan buku lali betis yang diluruskan ke arah peha dan selepas itu tendang keluar. Lakukan dua senaman untuk satu betis sebanyak lapan kali.

Friday, 2 August 2013

MASA BERSALIN DH SAMPAI

23 Jun 2013,genqp setahun usia perkahwinan kami n sekarang ak sedang bertarung nyawa nk lahirkan permata ati kami. Kul 12 tgh ari nurse kata bukaan dh 10cm.alhamdulillah.mil pgang tgn ak smbil senyum n kata 'jgn la ank ko kua tgh2 ari ni'.ak senyum je n x tnya np.mgkin akn jd org yg baran kot.x tau la.mse 2 abg ngah ak msj dgn hubby tnya keadaan ak n dia jangkakan ak akn bsalin pas zuhur.btul jangkaan dia..ni smua sb tggu doc yg x smpai2 dr pg.ari ni ari ahd,cuti,so payah sket la doc nk dtg.nsib bdn..
Nurse smua puji ak thn skt,x menangis mahupun mjerit.dia kata biasanya klu bukaan dh 5cm,ada org xblh thn skt.mkin bsar bukaan mkin skt..kul 1ptg doc smpai,trus mntk laporan perubatan kt nurse then br dtg bual2 dgn ak.trus cek laluan.nurse mmg dh wt persiapan awl2 dgn gunting,pisau,jarum bagai..ak tgk je,hubby plak tarik muka ak sb x bg ak tgk peralatan 2 smua.risau ak tkot kot.tp ak ni degil,tgk gak n siap tnya dgn nurse ttg kegunaan stiap peralatan 2.nurse 2 pn lyn je.tgn ak pn dh di cucuk jarum utk msuk kn air.mse 2 darah kua byk sb urat ak senget.disebabkan darah yg byk,hubby pitam n ak trus sruh dia g naik blik,tdo.tkot dia plak yg pengsan kn?
Doc 2 nama dia mona.cntik.mse 2 nurse smua ckp ak x de trun tnda lg just spotting coklat je yg byk.ketuban pn x pch lg.doc mona kata,mse dia bersalin tiga2 ank dia pn just kua cm 2.so kira tnda gak la 2.trus dia pch kn ketuban dlm kul 1.15ptg.hubby pn dh trun tman kn ak mse ni..nurse lain smua dok bual2 dgn doc mona kt lua smntara tggu ak nk bsalin.skang tinggal hubby n sorg nurse je jg ak dgn mesin ctg yg ltak kt perut ni.family in law smua tggu kt blik ats.
bl skt kuat,ak bgtau la kt nurse yg jg 2.dgn tenang dia jwb 'biasa la 2' dgn mke xde prsaan.pergh,skt plak ati kte kn.sb kte pn x tau cner sbnrnya skt yg bby nk kua 2.kul 2 smua nurse n doc msuk sb bunyi mesin ctg yg kuat 2.katanya ak mkin kuat skt n bby dh nk kua.cara2 teran smua dh diajar.ak trus praktikkan.tp ada mse  cara ak teran x btul sb dh xde tnaga.x mkn kn?3 org nurse tekan perut ak,skt giler,2 org pgang kaki n doc plak tggu bby kua.lme sgt proses 2.doc pjuk smpai tarik tgn ak utk rse rmbut bby yg bkl kua 2.krn kesilapan ak kpla bby yg dh kua,tmasuk blk.tpaksa pkai vacum.lbih skt  lg bl msuk alat 2 tp ak rela.akhirnya pkul 2.49ptg aqil bjaya dikuakan.dia ngis jp je.pas 2 trus snyp.ak x pduli doc tgh jhit perinium 2 wlu ak nmpk jarum dia sb pk psl bby.dia enjit peha pn ak x prsn.mse ni pn,pas peluk n say tq kt ak,hubby trus kjar bby.sblm 2 tali pusat bby pn hubby yg ptong kn.
mse ni just rse skt kt perut yg kne tkan 2.misv pedih sket2 je dgn buasir yg tkua 2mse jhit 2 pn skt mcm kne pisau je.ak msih blh bual2 dgn doc mse dia jhit 2.pas 2 fmly in law glir2 jmpa ak n tnjuk gmbr bby kne bntuan oksigen.tp doc sahkan sht.alhamdulillah.
pas 2 sesi menyusukan aqil la plak..hehe.hepinya dpt hadiah anniversary yg bermakna ni...SEKIAN

Thursday, 1 August 2013

SAKIT NAK BERSALIN

Pg 22jun 2013 tu hubby terpaksa bercuti n adik ipar sy pn terpaksa g krja lmbt hanya kerana my haxton bricks 2.Turun je dr klinik 2,ak,hubby,MIL n adik ipar trus g sarapan.pulut n rendang mjadi pilihan hati sb yakin mse pantang xkn dpt mkntu smua.
hahaha.pas sarapan kami blk uma, ak msih skt n wt2 relax je.lg pn tgh tggu my sis n bro in law yg nk jmpa ak sb nk anta buah tgn dr kedah.ptg tu ak jln2 dpn uma,smpai jiran pn tgur tnya bl nk bsalin.hehe.ak just jwb 'lmbt lg' sb mmg x nmpk tnda2 nk bsalin cm trun drh or pch ketuban.smpai la ptg,ak relax lg dpn uma tgk hubby n adiknya main badminton.

Kul 6.30ptg,akak ak bgtau dh dkt nk smpai.kami plan nk jmpa kt kdai mkn je sb nk mkn mlm sme2.ak n hubby bsiap2 utk kua n ak msih wt relax menahan kesakitan..sejak pg td ak lgsung x blh mkn pape.bl msuk je mknan,rse skt 2 mkin kuat.huhuhuh.mse 2 br sdr,cm 2 la mak ak skt ngndung kn ak..Al-fatihah utk arwah mak.mse jmp 2 mcm2 kami bualkan.mak mertua akak bekalkan mcm2 utk ak termasuk buah mangga,bacang n kedondong..pas mkn2 kt kdai 2,kami singgah uma mil sb nk berbagi buah tgn 2 dgn mil.blk 2 ak smgt nk merasa smua buah2an 2.tp apakan daya,keta bro in law ak rosak plak,enjin x idup.terpaksa di repair oleh FIL yg memiliki workshop 2.alhamdulillah,pas sejam,keta idup,kami pn blk uma memasing.mse 2 dh jam 9.30.ak yg kepenatan trus msuk tdo..x lalu nk mkn buah2 tu dgn harapan sok blh mkn lg.

Malangnya kul 12.15mlm,23 Jun,skt ak mkin kerap.ak ajk hubby g klinik.bwk bekalan bj skali sb ykin sgt dh smpai mse nk bsalin sb dh kua spoting coklat kt panty liner.mlm ni sebenarnya ktorg pnye 1st anniversary..disambut dgn rse skt nk bsalin.haha.kul 1 kami smpai klinik.nurse trus sruh tkr bj klinik bl ak citer psl skt ak.bj yg sekeping tu la.dup dap la ati ak n suami.

Cek CTG lg,katanya contraction mmg dh kuat.tinggal tggu mse je.nsib baik xde org lain yg nk bsalin mlm 2.so smua nurse fokus kt ak la.bl skt sgt ak pgil je nurse msti akn dtg.nurse muda.Kul 4pg,dia cek bukaan.dh 4cm,dh terasa lembut..if kerap skt,mmg senang bukaan nk jd 10cm katanya sb kulit ak nipis.mse 2 ati bkn main bunga2.x cuak lgsung sb x sbr nk tgk si aqil ni kua.nurse bual2 dgn ak,ajr zikir n doa bg mudah bsalin.mmg bes lynan kt sni.

8pg,bukaan br 5cm.mse ni trasa hmpir give up.npe la lmbt sgt>rse dh x thn skt.tp bila tgk hubby,ak kuatkan gak smgt.mse ni rse loya2 n muntah cecair ijo.huish!np la smpai jd cm 2.mse ni nurse yg tua2 mula mbebel sb ak x mau mkn pape.roti n milo yg dia buatkan tbuang cm 2 je.xpe la,mbebel tnda syg kn?ak sbr je la.dh skt,x mampu nk mkn,nk wt cner kn?nk tggu bka 10cm mmg siksa.tgh ari 2,nurse tnya nk mkn bubur nsi lauk sup aym x?siap pjuk2 mcm nk bg bdk kcik mkn..huhu.besnya lyanan.sjak dr kul 4pg td,MIL,FIL n adik ipar ak gilir2 dtg tgk ak kt wad bsalin ni.hubby plak mmg sntiasa ada dgn ak.trasa nk ngis plak bl MIL tepuk2 ak pjuk sruh kuat n btahan.teringat plak kt arwah mak.sedihnya.

Panjangnya citer kn?bila la bby aqil ni nk kua.smua org tggu dia..meh kte smbung the next post..kui3

DH NAK JADI MAK........

Dh 36 minggu lebih aku bawa perut ni..bila terasa sakit,aku dan encik husband selalu ckp dgn baby "Aqil,jgn la tendang kuat2,mak sakit ni.bila la Aqil nk kua ni?" kami mmg x sbr nk tggu si kecik ni kua,lg2 ni la permata ati pertama kami..makcik, pakcik, opah n atuk dia x kurang exitednya.

cuma yg mjadi permasalahan skarang ni,aku dan husband risau sb nurse kkia yg wt check up kt aku 2 kata baby dlm keadaan transverse lie,menyerong dlm perut.dia nk wt appointment utk aku jmpa doc kt HKL utk scan dr bwh utk tahu saiz tulang pelvis aku.menurut katanya transverse lie ni akn blaku klu tulang pelvis si ibu kcik,bby bsar.bby tsekat kt celah tulang pelvis mse cri laluan kua.disebabkan ati yg risau,sampai uma terus menangis n mesej bgtau husband.aku ajk dia g scan kt klinik swasta mlm nnt.

Pas tggu beberapa mnit kt klinik 2,nurse pn pggil la nme ak utk msuk blik doc.ak tnjuk la bku rekod pink 2 smbil citer apa yg nurse kkia ckp kt ak..dia terus senyum n sruh ak naik ke katil utk di scan smbil ditemani encik husband yg setia di sisi.Tau x apa doc tu ckp?doc 2 kata bby 2 cuma songsang n msih ada mse lg nk pusing n g ke laluan.lega la ati kami ni,cme terasa geram la kt nurse yg wt ak cuak pg td.huh.

Masuk minggu ke38,ak masih rjin lg jln2 ke pasar mlm, k4 n jusco.bia pn terasa pnt teramat,tp kehendak ati n kaki tetap diturutkan.nasib baik husband rajin nk layan si wife yg byk kerenah ni.Mse ni bby msih menyongsang.mmg perut besar sebelah kanan,kiri plak cm kosong.rasa bby cuit2 kt tulang rusuk je.Bwk g berurut,mak bidan 2 kata punggung bby kt bwh.so mgkin mse kua nnt punggung akn kua dlu.klu nk bsalin normal,fizikal n pernafasan si ibu kne la hebat..cuak lg.tp mse ni mls nk risau2 dh.just doa n bserah pd Allah smbil usaha petua org2 tua sujud lama2 supaya bby pusing ke laluan.

MIL pn naik letih tgk ak yg sarat dgn bentuk perut yg senget 2.bila jmpa msti tgk kaki ak bgkak or x sb berjaga2 menunggu tempoh nk bsalin.risau  betul dia.Mse ni ak dh stat wt cek up kt pusat perubatan KOHILAL sb plan nk bsalin kt sni.

21 Jun 2013 g wt rutin cek up biasa.berat mse 2 dh 52kg berbanding berat asal hanya 39kg.Doc 2 kata kedudukan bayi dh normal.punggung bby yg wt perut ak senget.mse 2 kami smua bayangkan cner la si bby ni dok dlm prut ak.mse 2 bby blum trun ke laluan.doc pn tgk EDD ak,3 Julai,lmbt lg nk bsalin ni.dan ak terlupa nk tnya doc ttg ketulan jernih yg kua dr miss v ak pg 2.ketulan 2 sebesar ibu jari.tkot gak tgk 2.

balik dr klinik 2 terasa skt perut.asyik nk ke tandas.tp pas 2x kua msuk toilet,ak dh rse tenang.so normal la kot.ak trus la pasang astro.tgk la tv sorg2 sb smua org g krja mse 2.ari jumaat.smua rasa biasa je.mlm 2 pn tdo relax je.smpai la kul 4pg,22 jun.terbangun sb perut memulas lg.ak g la 'mbuang'.2x gak kua msuk toilet.pas 2 perut rse skt cm senggugut.teringat kata MIL,2 slh 1 tnda nk bsalin yg dinamakan contraction.so ak stat catat mse ak skt..selang 15 mnit.ak bia lg n try lelapkan mata.mls nk kco husband tdo sb pg 2 dia nk krja.tp dia tsedar gak bl nmpk ak buka torcelight n menulis dlm gelap.dia tnya ak wt pe.ak just jwb catat mse contraction.dia pn tkebil2. agknya otak dia sdg recall mksud pkataan 2.pas 5 mnit br dia bngun n dok sblh ak n tnya 'ayg dh skt nk bsalin ke?'ak pn cme jwb 'agknya kot' sb tgh menahan skt yg jd mkin kerap 10 mnit sekali.

Kul 6.30 pg,ak ajk husband siap2 g kohilal,nk cek.husband pn menurut.kul 8 kami kua uma,klinik 2 dkt je.10 mnit dh smpai.tgh cek degupan jantung gne CTG tu tetiba MIL n adik ipar smpai.tergezut la ak.trasa cm dh nk bsalin plak.risau bebenar agknya mereka ni..pas siap cek CTG tu senior staffnurse yg umo dlm 50an 2 kata contraction yg ak alami 2 sket je.blum nk bsalin lg.if nk cpt,blk ni g la jln2 kt k4 dlu.ak trus la gelak n fkir,cm ni pn ak x thn skt,cner la klu btul2 nk bsalin nnt kn??kikiki..utk tau citer seterusnya,smbung la bc my nex post.


Tuesday, 30 July 2013

RECALL PERISTIWA PENTING

Sejak Julai 2012 sampai sekarang 31 Julai 2013,setahun dah x update blog ni dgn kisah2 diri sndr..haha,pemalas yg teramat sgt nk menaip panjang2.skang ni br teringat nk citer pasal pengalaman ngandung dan bersalin ank pertama ni.bkn pe,cme untuk panduan diri sndr if ada rezki lg pd mse akn dtg..tkot lupa plak tanda2 org ngandung ni.
Bulan Oct 2012,aku perasan ada kelainan pada dri aku n husband.dgn husband pn slalu je gduh..dua2 ati panas je sejak akhir2 ni..tp msih wt x kisah sb fikir 'biasa la,br2 khwn,br nk knal dri sbnr msing2.mmg byk yg x kena kn?hahahahaha...sampai la mse ry aji,period ak cm pelik.mse 2 blk kg perak,jumpa atuk n opah sebelah suami.atuk n opah mertua ak ni blh ubatkan org..so,ak amik kesempatan la tnya kt nenek mse tlong dia msk2 kt dapur..'opah,sy ni slalu senggugut,bln ni darah cm x lancar la'..pas dgr mslh ak 2,opah sarankan minum air tebu or air kelapa untuk cuci dalaman katanya..ak igt,blk kl nnt la br nk bli air tebu..sedap gak mnum time panas2 ni..2 ari gak ktorg dok kg 2..
Blk je kl rse nk test UPT..ak bli 3 set terus sb mls nk g bli lg if -ve lg kali ni..maklumla,dh 3 bln menunggu n tiap2 bln beli  1 UPT set tu n tiap2 bln result -ve..kali ni ati x mengharap sgt n sebenarnya 2 minggu sblm 2 ak br je cek,still -ve.mmg hampa n siap ckp tukang urut ak 2 tipu.dia yg beriye-iye kata dh lekat,ada ketulan la apa la..so ni kira sje2 je la 'buang duit' beli upt set ni.
So keesokan arinya,subuh2 senyap2 bwk 1 set upt g blik air..knonnya xnk la encik husband tau..kih3.pas cek,trus naik 2 line,rse cm x pcy je.trus la tnjuk kt husband.trus dia senyum n peluk aku n ajk ak slt subuh sme2 n wt sujud syukur..Alhamdulillah.dh sampai rezeki kami..mjur ak x g minum air tebu awl2.klu x,x tau la pe jd kn.....
So ada lg 2 UPT set tersimpan dlm laci..hahahah,nk wt pe plak 2????pg 2 gak ak g klinik swasta utk wt pengesahan..Alhamdulillah,dh sebulan rupanya..Mse 2 mmg xde la morning sickness bagai..sihat je.
Cukup 8 minggu br g wt buku pink kt kkia.stat 10 minggu,HAMBIK KAU ari2 krja muntah je.pas mkn je muntah,mnum susu pn muntah,.tp x lama.minggu ke 14,kurang sket mabuk2 tu,pe yg dimasak sndr ak blh mkn,tp klu mknan kedai mmg muntah blk wlu pn mkanan 2 la yg ak idam2 kn.bau makanan kedai pn cukup meloyakan.hahaha,jimat la ngandung ank cm ni..nasi ak x minat sgt..rasa seronok nk mkn buah2 je.sampai husband ckp nk wt stor buah2an kt uma..hehehe.
Masuk 4 bln,dh xde mabuk2..cme sesekali je muntah2 klu perut msuk angin sampai la bln ke7.stat muntah2 blk.time ni mmg dh stat skip2 minum susu n vitamin 3 serangkai kkia 2..minggu nk g klinik br ak mkn.haha.sb time ni,bl mnum susu n mkn vitamin2 tu,tkak loya..malas la ak nk g muntah..dh stat penat2 kn..wt krja sket pn dh pnt wlu pn mse 2 ati bunga2 tnm pokok ati2 n lidah buaya..mata selalu mengerling pkok bila lalu kt nursery..survey pkok bunga ros..
Alhamdulillah,sepanjang ngandung ni ak n bby sihat.xde masalah wlu pn berat prnh naik 3kg dlm mse sebulan n dipaksa mnum air gula yg sgt sedap 2..oh ye,msuk bln ke-4 ak dh scan jantina bby..boy katanya.ak enjoy je time preg ni wlu pn sakit2,penat n ssh nk tdo+terpaksa menerima khabar sedih pemergian arwah ayah tersayang pd akhir bln ke 3 kehamilan aku.Al-fatihah utk arwah ayh Husain bin md Said dan arwah ibu Maimunah Yahya yg lebih awl meninggalkan kami.Smoga mereka ditempatkan dalam kalangan org yg beriman dan beramal soleh



Thursday, 3 January 2013

suka-suka meluah rasa hati

Bismillah......Assalamualaikum,
 Semenjak sebulan lepas,aku asyik survey produk2 kecantikan, hiasan uma n pakaian2 je..sdg terpengaruh dgn kecantikan..blum tau lg klu ak bli produk 2 sesuai utk ak..lg 1,blum tau lg ak akn konsisten pkai produk2 tu..hahaha,keinginan nk cntik mmg ada,tp mls..cner 2?

Terbaru ni,aku tengok pengaruh produk kolagen mmg sgt hebat..mne2 je mesti ada produk berasaskan kolagen..tp aku lebih tertarik pada produk2 asli..kt ats 2 ada gmbr PURE MARINE COLLAGEN.yg ni Gred AAA..haha,cm bateri plak kn ada 'AAA' 2.

Kolagen ni bkn utk org2 yg nk cantik je tau..tp ia juga ada nilai2 perubatan.
KHASIATNYA PULA:
  • Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
  • Melancarkan kitaran darah
  • Mencantikan kulit agar lebih putih dan tegang tanpa jerawat
  • Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan
  • Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre iaitu kelenjar thyroid membengkak
  • membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh 
  • Membantu merawat gastrik.
  • Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.
  • Membantu menormalkan tekanan darah tinggi dan kencing manis
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Membantu merawat penyakit gout.
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Menguatkan tulang dan sendi.
  • Meningkatkan sel rawan dan otot.
  • Mencegah kanser
  • Merawat Anemia.
  • Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
  • Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan)
  • Memulihara sel-sel kulit mati
  • Menpercepatkan penyembuhan luka
  • Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
  • Melancarkan sistem metabolisme
  • Memulihara usus kecil (sembelit)
CARA PENYEDIAAN:

  • Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 3 kali 
  • Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman 
  • Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 3 kali; toskan 
  • Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus 
  • Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur..
  • Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti ais 

CARA MAKAN:

  • Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur) 
  • Ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu saja tp ada rasa laut sikit…
  • klu nk sedap,blh la campur dgn jus buah-buahan atau perisa yg digemari 
  • Sebelum mkn  tu baca Bismillah & Selawat =) 
  • boleh juga dijadikan sebagai masker 
  • Satu bekas tu boleh makan untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

PERINGATAN!

  • Org yang nak cantik & sihat je blh minum
  • ibu mengandung - kulit baby jadi cantik (untuk kandungan 4 bulan keatas shj) 
  • ibu rasa bertenaga & tak mudah letih
  • ibu menyusu pun boleh juga.collagen ni tinggi mineral
  • kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
  • wanita selepas bersalin tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 2 bulan bersalin,anda boleh consume semula..
ada keluar dalam rancangan nona 20 mei 2012. boleh tgk kat tonton... 
boleh gugel di youtube type 

100 % PURE MARINE COLLAGEN @ IBU KOLAGEN ASLI !! (NONA 20 MEI 2012)

Cara2 nya:
  • Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu
  • Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum
  • Bersihkan muka terlebih dahulu
  • Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab)
  • Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit
  • Basuh muka dengan air suam sehingga bersih
  • Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali